20-07-04

Mogelijk geneesmiddel tegen drankverslaving

Eiwit maakt dronken

San Francisco, California (VS) - Eén eiwit is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de bedwelmende effecten van alcohol. Mogelijk kan het een doelwit zijn voor medicijnen tegen alcoholisme.

Alle diersoorten, van wormen tot de mens, worden dronken van ongeveer dezelfde concentratie alcohol. Volgens wetenschappers betekent dit dat alcohol bij elk dier hetzelfde doet met de hersenen. Onderzoek naar dit proces leverde tot nu toe enkele eiwitten op die de uitwerkingen van alcohol gedeeltelijk verklaren. Wetenschappers van de Ernest Gallo Clinic and Research Center hebben nu een eiwit gevonden dat in zijn eentje voor het effect van alcohol zorgt.
         
Het bewuste eiwit bevindt zich in de zenuwcellen van het wormpje Caenorhabditis elegans, dat ongeveer de helft van zijn genen met de mens deelt. Het eiwit is een kanaal dat kaliumionen uit de neuronen laat stromen, waardoor die minder prikkelbaar worden. Onder invloed van alcohol staat het kanaal vaker open, hebben de biochemici ontdekt. Het resultaat is traag, ongecoördineerd gedrag.
         
Wormpjes waarbij het kanaal ontbreekt kunnen uitstekend tegen drank, melden de wetenschappers. Bij blootstelling aan hoeveelheden waar de dieren normaal bewusteloos van worden, gedragen zij zich nog volkomen normaal. Wormen met hyperactieve kanalen, die uit zichzelf vaak openstaan, gedragen zich zonder alcohol al aangeschoten. "Voor het eerst laat een onderzoek zien dat een mutatie in één eiwit de reactie op alcohol zo sterk beïnvloedt", aldus McIntire.
         
 De onderzoekers toonden met culturen van menselijke cellen aan dat onze versie van het kaliumkanaal op dezelfde manier wordt beïnvloed door alcohol. "Het identificeren van eiwitten in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de effecten van alcohol, is belangrijk voor de ontwikkeling van medicijnen of andere behandelingen tegen drankverslaving", zegt McIntire. Hij hoopt dat een middel dat op het kanaal werkt bij verslaafden de zucht naar alcohol kan verminderen. 

Danièle Gibney

21:46 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.