07-08-04

de LAATSTEWILPIL uit Nederland

Uit Column Marc Cosyns
Knack nr. 32 aug 2004

 
(...) Net als bij de anticonceptiepil, de morning-afterpil en de abortuspil gaat het niet om één pil. Wat hebben deze pillen nog gemeen? Zij zorgen vorr ethische tegenstellingen in eigen land en over gans de wereld.Een voorbeeld:

  • In Japan werd de anticonceptiepil pas geregistreed in 1999 ( in Belgiê gebeurde dat in 1973 en werd ze verplicht afleverbaar in 1983), terwijl abortus er wettelijk toegelaten was, niet als zelfbeschikkingsrecht van de vrouw, maar als een vorm van geboortebeleid.
  • In de staat Oregon in de Verenigde Staten mag de arts een zelfdodingsmiddel voorschrijven als de patiënt binnen de zes maanden zal sterven. Hij mag het zelf niet toedienen noch aanwezig zijn, anders is het euthanasie, en dat is strafrechterlijk verboden.

De laatstewilpil bestaat nog niet. Drion beschouwde dit middel als een drankje dat je inneemt in twee etappes, mocht je je halverwegen bedenken. Hij stelde voor het middel alleen te verstrekken aan 'alleenstaanden boven de 75 jaar'. Wie het middel moet leveren, waar en met welke controle, is in Nederland een actueel discussiepunt.Het moet buiten de arts-patiëntrelatie blijven, anders belandt men in het vaarwater van de euthanasietoepassing.

Een dood op bestelling, zonder vragen, zonder enige vorm van  toetsing? Als humanist kan en wil ik mij daar niet voor inzetten, omdat dit alle zorg en menselijke solidariteit doet verdwijnen. Die zorg is de laatste toets bij de keuze voor een waardige en milde dood van die patiënt in zijn omgeving. Het is een fundamentele opdracht in de stervensbegeleiding. (...)


18:47 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.